zaproponuj szkolenia

Termin szkolenia minął

Zapytaj o następny: biuro@owal.edu.pl lub tel 570 082 700

Możesz także zaproponować temat lub realizację szkolenia w Twoim mieście.

Online: Profilaktyka zakażeń SARS-Cov-2 w Domach Pomocy Społecznej i innych placówkach stałego pobytu osób dorosłych

25 marca 2021 10:00-14:00

230 zł netto

CENA: 230 zł netto / 190 zł netto za uczestnika przy zgłoszeniu co najmniej 2 osób


-    zajęcia prowadzone on-line, za pomocą specjalnej platformy internetowej, umożliwiającej komunikację pomiędzy wykładowcą a uczestnikami, pozwalającej także na zadawanie pytań wykładowcy w formie chatu,
-    uczestnicy przed szkoleniem otrzymają na wskazane w karcie zgłoszeniowej adresy e-mail zaproszenia wraz z linkami do wirtualnego pokoju, w którym będą mogli wziąć udział w szkoleniu,
-    platforma szkoleniowa na której odbywają się zajęcia jest dostępna przez przeglądarkę internetową w dowolnym komputerze lub przez aplikację w smartfonie.


PROWADZĄCY:
BLOK I: ukończyła liceum Medyczne, jest mgr pedagogiki z promocją zdrowia, specjalizacja - pielęgniarka epidemiologiczna. Pracowała i pracuje na stanowisku pielęgniarka epidemiologiczna w szpitalu i kilku podmiotach leczniczych prowadzących podstawową opiekę zdrowotną oraz ambulatoryjną opiekę specjalistyczną.
Pracowała również w Inspekcji Sanitarnej, w Sekcji Epidemiologii. Członek PSPE- Polskiego Stowarzyszenia Pielęgniarek Epidemiologicznych i SHL - Stowarzyszenia Higieny Lecznictwa, ceniony wykładowca, były kierownik 2 specjalizacji pielęgniarstwa epidemiologicznego.

BLOK II i III : wieloletni pracownik Państwowej Inspekcji Sanitarnej odpowiedzialny za czynności kontrolne, pełnomocnik systemu bezpieczeństwa żywności w dużym zakładzie wytwarzającym żywność pochodzenia zwierzęcego, audytor systemów zarządzania, w tym systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Obecnie Dyrektor Biura Zarządu w spółce medycznej.


DLA KOGO:
- dyrektorów/kierowników domów pomocy społecznej, zakładów pielęgnacyjno-opiekuńczych, środowiskowych domów samopomocy, domów seniora itp.,
- personelu medycznego zatrudnionego w w/w placówkach, odpowiedzialnego za stan sanitarno-higieniczny placówek,
- pracowników wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.


PROGRAM:
BLOK TEMATYCZNY I: Wytyczne dla personelu sprawującego bezpośrednią opiekę nad mieszkańcami.

1. Źródła zakażenia wirusem SARS-CoV-2 w Domach Pomocy Społecznej.
2. Aktualne przepisy prawne, rekomendacje i wytyczne GIS i MZ dotyczące działalności DPS: strategia przyjmowania pacjentów do DPS oraz przekazywania pensjonariuszy zakażonych do szpitala i izolatoriów, postępowanie z bielizną pościelową, odzieżą osobistą mieszkańców, odzieżą roboczą pracowników, postępowanie z odpadami, procedury mycia i dezynfekcji rąk, pomieszczeń i ich wyposażenia, zasady wydawania leków, postępowania w przypadku pracowników zatrudnionych równocześnie w kilku jednostkach pomocy społecznej lub placówkach służby zdrowia.
3. Stosowanie środków ochrony indywidualnej w sytuacji zapobiegania oraz wystąpienia ogniska epidemicznego – rekomendacje GIS i Konsultanta Krajowego Medycyny Rodzinnej
4. Normy dla środków ochrony indywidualnej wykorzystywane podczas zwalczania COVID – 19 - wytyczne MZ.

5. Procedury/instrukcje higieniczno-sanitarne wspierające profilaktykę zakażeń koronawirusem.

BLOK TEMATYCZNY II:
Wytyczne dla personelu przygotowującego posiłki dla pacjentów.

1. Bezpieczeństwo żywności a COVID 19: wytyczne Komisji Europejskiej, relacja wytyczne GIS i MZ a przepisy prawne krajowe i unijne dotyczące bezpieczeństwa żywności.

2. Jakie działania należy podjąć, jeśli placówka korzysta z usług firmy cateringowej a jakie w przypadku produkcji dań kulinarnych we własnym zakresie.

3. Zakres zmian w dokumentacji GHP, GMP i HACCP koniecznych do wprowadzenia w związku z zagrożeniem koronawirusem: przykładowe procedury w obszarze: mycie i dezynfekcja powierzchni, mycie i dezynfekcja rąk pracowników, higiena pracowników, obróbka termiczna, dostawa surowców i składników, mycie i dezynfekcja naczyń stołowych.

4. Przykładowa procedura profilaktyki zakażeń wirusem SARS-CoV-2 w pomieszczeniach żywnościowych oraz postępowanie w przypadku podejrzenia lub potwierdzenia zakażenia SARS CoV-2 u pracownika pozostającego w kontakcie z żywnością.

BLOK TEMATYCZNY III:
Ocena ryzyka zawodowego na stanowiskach narażonych na zakażenie SARS-CoV-2

1. Zmiany przepisów prawa w związku z wystąpieniem epidemii i ich wpływ na bhp w placówkach stałego pobytu osób dorosłych: zmiana klasyfikacji i wykazu szkodliwych czynników biologicznych, praca zdalna, szkolenia wstępne, szkolenia okresowe.
2. Ocena ryzyka zawodowego na stanowiskach pracy narażonych na zagrożenia biologiczne, w tym zakażenie SARS-CoV-2 z uwzględnieniem zmian w przepisach prawnych i rekomendacji dot. zastosowania środków profilaktycznych.

Miejsce szkolenia

Internet
www.owal.edu.pl, Szkolenie online

Opiekun szkolenia

Warunki uczestnictwa

Zapisywanie do newsletter'a

owal

zaproponuj temat szkolenia

* zaproponuj temat szkolenia i prześlij go do nas abyśmy rozważyli Twoją propozycję

Captcha