zaproponuj szkolenia

RODO – Aspekty Praktyczne

20 listopad 2019 10:00-15:00

375 zł netto

PROWADZĄCY:

Ekspert z wieloletnim doświadczeniem, współpracujący z najlepszymi ośrodkami szkoleniowymi w Polsce. Niezależny konsultant z dziedziny finansów publicznych oraz prawa pracy. Od lat zajmuje się opracowywaniem i wdrażaniem procedur kontroli zarządczej w instytucjach sektora finansów publicznych oraz doradztwem z zakresu prawa pracy.

Właściciel firmy AUDITOR zajmującej się doradztwem, weryfikacją i przeglądem stanu dokumentacji prawno-pracowniczej pod kątem zgodności z przepisami prawa powszechnie obowiązującego. Proponuje kompleksowe rozwiązania zmierzające do poprawy stanu dokumentacji.

Jako głos doradczy i ekspert na co dzień rozwiązuje nietypowe problemy z praktyki Przedsiębiorstw i Urzędów. Od 1998 roku przeszkoliła kilkadziesiąt osób, przeprowadzając tysiące szkoleń.

Posiadająca wszechstronną wiedzę i doświadczenie z zakresu prawa (studia magisterskie na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu: prawo i administracja), rachunkowości (dyplom księgowej i studia ekonomiczne w WSDG w Warszawie). Od lat organizuje szkolenia z zakresu prawa pracy dla najbardziej wymagających Klientów.

Prowadzi webinaria (szkolenia multimedialne na żywo) oraz jest konsultantem biznesowym Akademii Mistrza ZT Kruszwica SA oraz ekspertem Wydawnictwa Wiedza i Praktyka. Współpracuje z grupą INFOR training. Ponadto pełni funkcję Prezesa Zarządu Stowarzyszenia SIATKA

 

 

Program szkolenia:

 

  1. Co zmienia RODO:

1)     Omówienie zmian i założeń Rozporządzenia;

2)     Podstawowe definicje związane z ochroną danych osobowych;

3)     Zasady przetwarzania danych osobowych.

  1. Przetwarzanie danych osobowych w oparciu o zgodę - tworzenie zgód.

1)     Kiedy zgoda na przetwarzanie danych nie będzie potrzebna?

  1. Administrator i podmiot przetwarzający – jak wygląda współpraca?

1)     Współpraca przedsiębiorstw w kontekście przetwarzania danych osobowych;

2)     Tworzenie umów powierzenia;

3)     Omówienie nowych obowiązków podmiotów przetwarzających;

  1. Prawa osób, których dane są przetwarzane:

1)     Omówienie praw osób zgodnie z RODO;

2)     Przykłady sposobów realizacji praw osób.

  1. Powoływanie Inspektora Ochrony Danych – kiedy jest konieczne i jak to zrobić?.
  2. Obowiązek informacyjny – praktyczne tworzenie klauzul informacyjnych spełniających obowiązek wynikający z RODO.
  3. Jak zabezpieczyć dane osobowe?

1)     Wybór zabezpieczeń;

2)     Dokumentacja podstawowa;

3)     Rejestr czynności przetwarzania – na czym polega i jak go wypełniać?.

  1. Organ nadzorczy:

1)     W jaki sposób działa PUODO?

2)     Jak wygląda kontrola organu nadzorczego?

3)     Jak uniknąć konsekwencji nieprawidłowego przetwarzania danych?

  1. W jaki sposób zgłaszać naruszenia ochrony danych osobowych organowi nadzorczemu?
  2. Konsultacje z prelegentem - odpowiedzi na indywidualne pytania uczestników.

 

 

Miejsce szkolenia

Centrum Biurowo-Konferencyjne
ul. Moniuszki 7 , Katowice

Opiekun szkolenia

Warunki uczestnictwa

Zapisywanie do newsletter'a

owal

zaproponuj temat szkolenia

* zaproponuj temat szkolenia i prześlij go do nas abyśmy rozważyli Twoją propozycję

Captcha