TERMIN SZKOLENIA:
29 listopada 2021 r. 9:00-15:00 Blok I - Nadzór urzędowy nad kosmetykami – aspekty prawne
30 listopada 2021 r., godziny 9:00-14:00 Blok II - Nadzór urzędowy nad kosmetykami – Wymagania dokumentacyjne dla produktu kosmetycznego
1 grudnia 2021 r., godziny 9:00-14:00 Blok III - Nadzór urzędowy nad kosmetykami – Wymagania Dobrej Praktyki Wytwarzania kosmetyków wg normy EN ISO 22716:2009.
- zajęcia prowadzone on-line, za pomocą specjalnej platformy internetowej, umożliwiającej komunikację pomiędzy wykładowcą a uczestnikami, pozwalającej także na zadawanie pytań wykładowcy w formie chatu,
- uczestnicy przed szkoleniem otrzymają na wskazane w karcie zgłoszeniowej adresy e-mail zaproszenia wraz z linkami do wirtualnego pokoju, w którym będą mogli wziąć udział w szkoleniu,
- platforma szkoleniowa na której odbywają się zajęcia jest dostępna przez przeglądarkę internetową w dowolnym komputerze lub przez aplikację w smartfonie.
PROWADZĄCY:
Blok I:
1. prawniczka - specjalistka w obszarze prawa żywnościowego, kosmetycznego i farmaceutycznego, założycielka wyspecjalizowanej praktyki prawnej FoodMedLaw, która doradza w zakresie aspektów prawnych suplementów diety, innych środków spożywczych, produktów kosmetycznych czy wyrobów medycznych. Uczestniczka i prelegentka na konferencjach branżowych - zarówno na poziomie krajowym jak i międzynarodowym. Doświadczona trenerka szkoleń.
2. radca prawny praktykujący w FoodMedLaw. Od początku aktywności zawodowej związana z branżą life science, specjalizuje się w doradztwie dla sektora kosmetycznego, spożywczego oraz farmaceutycznego. Pomaga w kwestiach związanych z wprowadzeniem produktów do obrotu, prawidłowym oznakowaniem, strategiach reklamowych, a także w postępowaniach przed organami administracji oraz sądami. Wielokrotna prelegentka na szkoleniach poświęconych powyższej tematyce.
Blok II i III:
- ukończyła studia magisterskie na Uniwersytecie Łódzkim na Wydziale Matematyczno–Fizyczno – Chemicznym, na kierunku chemia, specjalizacja: technologia chemiczna. Absolwentka studiów podyplomowych z kosmetologii na Politechnice Łódzkiej i Akademii Medycznej w Łodzi, posiada dyplom ukończenia kursu dla Eksperta w Zakresie Oceny Bezpieczeństwa Kosmetyków wydany przez Polskie Towarzystwo Kosmetologów. Doświadczenie zawodowe - wieloletnia i ciągła praca związana z:
- produkcją kosmetyków: w laboratorium na stanowiskach kolejno: laboranta, specjalisty ds. kontroli jakości a następnie kierownika kontroli jakości,
- zarządzaniem jakością stanowisku pełnomocnika ds. Jakości,
- nadzorowaniem badań laboratoryjnych i rozwoju produktów na stanowisku kierownika badań i rozwoju
- nadzorowaniem procesów wytwarzania na stanowisku głównego technologa
- koordynowaniem projektów unijnych związanych z budową fabryk kosmetyków.
Od 2009 roku związana z oceną bezpieczeństwa produktów kosmetycznych, od 20 lat współpracuje z jednostkami certyfikującymi jako audytor wiodący oraz ekspert.
DLA KOGO:
pracowników wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.
PROGRAM:
Blok I
1. Ustawa o produktach kosmetycznych, rozporządzenie nr 1223/2009
- Definicje, główne założenia
2. Nadzór urzędowy nad kosmetykami
- Podstawy prawne kontroli
- Zawiadomienie o kontrolach
- Brak zawiadomienia o kontrolach
- Nadzór nad importem, obowiązki importera.
3. Znakowanie – elementy obowiązkowe, język komunikacji, umiejscowienie informacji
- Osoba odpowiedzialna
- Nominalna zawartość produktu w momencie pakowania
- Data minimalnej trwałości i symbol PAO
- Szczególne środki ostrożności
- Numer partii
- Funkcja produktu
- Wykaz składników, INCI, słownik nazw wspólnych (art.33 i decyzja 2019/701), informacje wynikające z ograniczeń
- kraj pochodzenia (import)
- kiedy ulotka
4. Claimy – elementy dobrowolne oznakowania
- Rozporządzenie nr 655/2013
- Oświadczenia typu „naturalny", „organiczny", „free from"
5. Skład, raport bezpieczeństwa
- substancje zakazane
- substancje podlegające ograniczeniom
- Baza Cosing- Cosmetic ingredient database
- Raport bezpieczeństwa- Załącznik I rozporządzenia 1223/2009 i decyzja wykonawcza komisji 2013/674/ue - wytyczne do załącznika I
6. Zgłoszenie produktów kosmetycznych do CPNP (w zależności czy producent, importer etc.)
7. Reklama produktów kosmetycznych:
- Dobre Praktyki Deklaracji Marketingowych i Reklamy Kosmetyków- Przewodnik techniczny Polskiego Związku Przemysłu Kosmetycznego
- komunikacja przekazywana przez influencerów
8. Produkty z pogranicza.
9. Sankcje wynikające z ustawy o produktach kosmetycznych, rodzaje sankcji, kary pieniężne, czynniki brane pod uwagę przy wymierzaniu sankcji (kpa).
Blok II
1. Identyfikacja produktu kosmetycznego na podstawie składu jakościowo-ilościowego.
2. Właściwości fizykochemiczne:
- Wymagania
- Metody badań
3. Badania mikrobiologiczne:
- Czystość mikrobiologiczna
- Challenge Test
4. Informacje o zanieczyszczeniach, śladowych ilościach substancji niedozwolonych oraz o materiałach opakowaniowych.
5. Sposób użycia produktu kosmetycznego.
6. Sposób i miejsce aplikacji produktu kosmetycznego.
7. Sposób oceny narażenia na działanie produktu kosmetycznego.
8. Sposób oceny narażenia na działanie poszczególnych substancji.
9. Dane o toksyczności poszczególnych substancji.
10. Informacje o działaniach niepożądanych.
11. Dodatkowe informacje o produkcie kosmetycznym.
12. Wnioski z oceny bezpieczeństwa.
13. Wiarygodność oceny bezpieczeństwa.
Blok III
1. Wymagania Dobrej Praktyki Wytwarzania kosmetyków wg normy EN ISO 22716:2009:
- Kwalifikacje i obowiązki personelu
- Wymagania dotyczące pomieszczeń
- Nadzór nad urządzeniami produkcyjnymi i kontrolno-pomiarowymi
- Nadzorowanie jakości surowców i materiałów opakowaniowych
- Produkcja kosmetyków zgodna z wymaganiami GMP
- Wymagania dla wyrobu gotowego
- Zasady działania laboratorium kontroli jakości
- Postępowanie produktem poza specyfikacją
- Nadzorowanie odpadów
- Wymagania dla podwykonawców i zleceniodawców
- Postępowanie w przypadku odstępstw, reklamacji i wycofania z rynku
- Nadzorowanie zmian
- Audit wewnętrzny
- Dokumentacja wymagana w GMP
2. Ocena warunków wytwarzania produktu kosmetycznego (GMP) podczas kontroli sanitarnej z wykorzystaniem wytycznych normy EN ISO 22716:2009.
Miejsce szkolenia
Internetwww.owal.edu.pl, Szkolenie online