Online: Zastosowanie norm żywienia z grudnia 2024 r. w żywieniu zbiorowym dzieci, młodzieży i osób dorosłych

10 marca 2025 09:00-15:00

315 zł netto
- zajęcia prowadzone on-line, za pomocą specjalnej platformy internetowej, umożliwiającej komunikację pomiędzy wykładowcą a uczestnikami, pozwalającej także na zadawanie pytań wykładowcy w formie chatu,
- uczestnicy przed szkoleniem otrzymają na wskazane w karcie zgłoszeniowej adresy e-mail zaproszenia wraz z linkami do wirtualnego pokoju, w którym będą mogli wziąć udział w szkoleniu,
- platforma szkoleniowa na której odbywają się zajęcia jest dostępna przez przeglądarkę internetową w dowolnym komputerze lub przez aplikację w smartfonie.
PROWADZĄCY:
Od 2007 roku trener i auditor w obszarze bezpieczeństwa żywności i żywienia. Posiada specjalizację z mikrobiologii, ukończyła studia podyplomowe z zarządzania jakością, dietetyki i planowania żywienia. Autorka licznych publikacji dotyczących organizacji żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych m.in.: Jadłospisy dla dzieci w wieku żłobkowym, Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym, Jadłospisy dla dzieci szkolnych, Żywienie osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem żywienia osób starszych. Od lat była związana z Inspekcją Sanitarną, pełnomocnik systemu bezpieczeństwa żywności w dużym zakładzie wytwarzającym żywność pochodzenia zwierzęcego, audytor systemów zarządzania, w tym systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Autor licznych publikacji poświęconych tematyce HACCP m.in.: HACCP w żłobku i przedszkolu, HACCP w szkole, HACCP dla zakładów żywienia zbiorowego. Specjalizuje się w komponowaniu jadłospisów oraz szkoleń dla placówek żywienia zbiorowego dzieci, młodzieży i osób dorosłych- w tym żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe i ponadpodstawowe, szpitale, DPS. Zajmuje się również opracowaniem dokumentacji HACCP dla placówek żywienia zbiorowego. Swoje bogate doświadczenie zawodowe zawdzięcza tysiącom uczestnikom szkoleń, które przez lata zaufały jej doświadczeniu biorąc udział w szkoleniach. Dodatkowo autorka aplikacji do planowania żywienia i prowadzenia magazynu spożywczego KCALkulator żywieniowy.
PROGRAM:
1. Normy żywienia – definicja i zastosowanie, poziomy norm żywienia i wybór odpowiedniego poziomu w realizacji żywienia zbiorowego.
2. Różnice pomiędzy normami z 2020 r. i normami z 2024 r.
3. Uzasadnienie wyłączenia norm dla niemowląt w pierwszych 6 miesiącach życia.
4. Definicje dotyczące zapotrzebowania na energię i wydatku energetycznego.
5. Czynniki wpływające na wydatek energetyczny i zapotrzebowanie na energię.
6. Bilans energetyczny oraz konsekwencje nadmiaru i niedoboru energii w pożywieniu.
7. Zasady opracowania norm na energię.
8. Normy na energię dla populacji Polski.
9. Normy na białko i zasady ich stosowania, czynniki różnicujące zapotrzebowanie na białko.
10. Normy na tłuszcze ze szczególnym uwzględnieniem norm żywienia na nasycone kwasy tłuszczowe, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, izomery kwasów tłuszczowych trans oraz ich znaczenie w diecie i źródła w żywności. Konsekwencje nadmiaru i niedoboru tłuszczu.
11. Normy na węglowodany, funkcje fizjologiczne, błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, źródła węglowodanów w żywności, konsekwencje niedoboru i nadmiaru w organizmie.
12. Zapotrzebowanie, rola i znaczenie wody w diecie. Konsekwencje niedoboru i nadmiaru. Zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej.
13. Normy na witaminy i składniki mineralne.
14. Planowanie spożycia w oparciu o średnioważoną normę żywienia: zasady wyliczania średniej ważonej normy żywienia z uwzględnieniem podziału ludności na grupy i zapotrzebowania wynikających z norm z 2024 r.
15. Normy żywienia a normy wyżywienia – gramatury zgodne z normami 2024 r. dla różnych grup wiekowych dorosłych i dzieci.
16. Wyliczanie wartości odżywczej dania, posiłku, racji pokarmowej. Wykorzystanie informacji o wartości odżywczej produktów z ich etykiet do wyliczania wartości odżywczej. Interpretacja referencyjnych wartości spożycia.
17. Przykładowe jadłospisy wraz ze wskazówkami, jakich dokonać zmian, aby wprowadzić nowe normy żywienia.
18. Kontrola sanitarna w zakresie żywienia zbiorowego.
Miejsce szkolenia
Internetwww.owal.edu.pl, Szkolenie online
