zaproponuj szkolenia

Online: Organizacja żywienia w szkole, przedszkolu i żłobku – prawidłowe zasady ustalania, pobierania i egzekwowania opłat

05 września 2025 09:00-12:30

370 zł netto

- zajęcia prowadzone on-line, za pomocą specjalnej platformy internetowej, umożliwiającej komunikację pomiędzy wykładowcą a uczestnikami, pozwalającej także na zadawanie pytań wykładowcy w formie chatu,
- uczestnicy przed szkoleniem otrzymają na wskazane w karcie zgłoszeniowej adresy e-mail zaproszenia wraz z linkami do wirtualnego pokoju, w którym będą mogli wziąć udział w szkoleniu,
- platforma szkoleniowa na której odbywają się zajęcia jest dostępna przez przeglądarkę internetową w dowolnym komputerze lub przez aplikację w smartfonie.


Prowadzący: Liliana Zientecka

• praktyk z wieloletnim doświadczeniem zawodowym na wszystkich szczeblach administracji oświatowej (dyrektor szkoły, wizytator, pracownik administracji samorządowej) - 34 letni staż pracy na wszystkich szczeblach administracji oświatowej,
• autorka wielu publikacji i projektów szkoleniowych z zakresu implikacji nowego prawa oświatowego i budowania kultury skutecznego zarządzania oświatą,
• odznaczona Medalem Komisji Edukacji Narodowej.


Adresaci szkolenia:

Pracownicy samorządowi odpowiedzialni za zadania oświatowe w gminie, dyrektorzy przedszkoli i szkół publicznych.


Cele szkolenia
1. Uczestnik szkolenia zdobędzie wiedzę jak należy organizować żywienie w jednostkach sys-temu oświaty popartą kompleksową analizą podstaw prawnych i najnowszym orzecznic-twem Sądów Administracyjnych.
2. Uczestnik szkolenia nabędzie umiejętności wdrożenia prawidłowych procedur ustalania opłat za posiłki wydawane w jednostkach oświatowych i żłobku
ich pobierania i egzekwowania.


 Plan zajęć – 2 sesje po 1,5 godz.

1. Podstawy prawne organizacji żywienia w jednostkach systemu oświaty.
• Opiekuńczo-wychowawczy aspekt wydawania posiłków na terenie szko-ły/przedszkola, charakter opłat w żłobkach.
• Różne formy zapewnienia posiłków uczniom – kuchnia samodzielna, kuchnia wspól-na, ajent, catering.
• Odpowiedzialność dyrektora za jakość posiłków wydawanych
w szkole/przedszkolu/żłobku zgodnie z przepisami o bezpieczeństwie zbiorowego ży-wienia dzieci i młodzieży.
• Stanowiska instytucji nadzoru w sprawie zapewnienia uczniom posiłku
wg indywidualnej diety.
• Obowiązek opisania organizacji żywienia w statucie szkoły/przedszkola/ żłobka.

2. Podstawy prawne pobierania opłat za posiłki wydawane w szkołach i przedszkolach.
• Publiczno-prawny charakter opłat ponoszonych przez rodziców za korzystanie z posił-ków – skutki prawne.
• Zasady odpłatności pracowników szkół i przedszkoli/ żłobka za korzystanie z posił-ków.
• Kalkulacja opłaty za posiłek wydawany w przedszkolu/szkole/żłobku
- zadania organu prowadzącego, zadania dyrektora – wzór porozumienia.
• Poprawne regulacje w statutach o organizacji żywienia - wzór zapisu w statucie szkoły/ wzór zapisów w statucie przedszkola/wzór zapisów w statucie żłobka.
• Tryb wnoszenia opłaty za posiłki jako opłaty ekwiwalentnej - wzór oświadczenia ro-dzica w szkole.

3. Podstawy prawne całkowitego lub częściowego zwolnienia rodzica z opłat za korzystanie z posiłków wydawanych w przedszkolu/szkole.
• Tryb dochodzenia należności publicznoprawnych z tytułu opłat za korzystanie
z posiłków w przedszkolu/szkole – zadania dyrektora.
• Dochodzenie należności w trybie postępowania egzekucyjnego – instruktaż działa-nia.

 

Metody i formy prowadzenia zajęć
1. Wykład informacyjny w czasie rzeczywistym w formie prezentacji uporządkowanej wiedzy z zakresu szkolenia.
2. Metoda rozwijania praktycznych umiejętności zarządzania oświatą w formie dyskusji za po-średnictwem czatu, prezentacji dobrych praktyk i wzorów dokumentów
do wykorzystania.

Miejsce szkolenia

Internet
www.owal.edu.pl, Szkolenie online

Opiekun szkolenia

Warunki uczestnictwa

Zapisywanie do newsletter'a

owal

zaproponuj temat szkolenia

* zaproponuj temat szkolenia i prześlij go do nas abyśmy rozważyli Twoją propozycję

Captcha