zaproponuj szkolenia

Online: Układanie receptur i jadłospisów w żywieniu zbiorowym osób dorosłych, ze szczególnym, uwzględnieniem osób starszych

12 stycznia 2024 08:00-15:00

315 zł netto

PROWADZĄCY:
Od 2007 roku trener i auditor w obszarze bezpieczeństwa żywności i żywienia. Posiada specjalizację z mikrobiologii, ukończyła studia podyplomowe z zarządzania jakością, dietetyki i planowania żywienia. Autorka licznych publikacji dotyczących organizacji żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych m.in.: Jadłospisy dla dzieci w wieku żłobkowym, Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym, Jadłospisy dla dzieci szkolnych, Żywienie osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem żywienia osób starszych. Od lat była związana z Inspekcją Sanitarną, pełnomocnik systemu bezpieczeństwa żywności w dużym zakładzie wytwarzającym żywność pochodzenia zwierzęcego, audytor systemów zarządzania, w tym systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Autor licznych publikacji poświęconych tematyce HACCP m.in.: HACCP w żłobku i przedszkolu, HACCP w szkole, HACCP dla zakładów żywienia zbiorowego. Specjalizuje się w komponowaniu jadłospisów oraz szkoleń dla placówek żywienia zbiorowego dzieci, młodzieży i osób dorosłych- w tym żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe i ponadpodstawowe, szpitale, DPS. Zajmuje się również opracowaniem dokumentacji HACCP dla placówek żywienia zbiorowego. Swoje bogate doświadczenie zawodowe zawdzięcza tysiącom uczestnikom szkoleń, które przez lata zaufały jej doświadczeniu biorąc udział w szkoleniach. Dodatkowo autorka aplikacji do planowania żywienia i prowadzenia magazynu spożywczego KCALkulator żywieniowy.


MATERIAŁY SZKOLENIOWE BĘDĄ ZAWIERAĆ:
1. Zestaw norm żywienia z 2020 r.
2. Aktywne pliki excel umożliwiające wyliczanie średniej ważonej normy na energię i norm na składniki odżywcze.
3. Zestaw wzorcowych gramatur.
4. Przykładowe receptury.
5. Przykładowe zbilansowane jadłospisy dla osób dorosłych.
6. Tabela z wielkością odpadków pomiędzy produktem rynkowym a produktem jadalnym.
7. Prezentację i materiały dotyczące każdego punktu programu szkolenia.


PROGRAM:
1.    Tworzenie i aktualizacja receptur:
- zasady układania receptur: kto tworzy receptury, w jakim celu, współdziałanie dietetyka i kucharza
- różnica pomiędzy recepturą żywieniową a technologiczną, wraz z prezentacją przykładów,
- zasady aktualizacji receptur,
- ułożenie przykładowych receptur (receptury na zupy mleczne, pasty, napoje mleczne, kompot, zupy obiadowe, dania mięsne, surówki, desery itp.),
- przeliczanie wartości odżywczej na podstawie receptur.
2.    Układanie jadłospisów:
- zasady układania jadłospisów
- zakres informacji, które muszą być zaprezentowane na jadłospisie
- okres przechowywania etykiet, receptur i jadłospisów,
- przeliczanie wartości odżywczej racji pokarmowych.
3.    Wyliczanie zapotrzebowania na podstawie wcześniej ustalonych receptur i jadłospisów.
4.    Wzorcowe gramatury dla diety o wartości energetycznej 2000 kcal, przeliczanie wzorcowych gramatur na inne wartości średniej ważonej normy.

Miejsce szkolenia

Internet
www.owal.edu.pl, Szkolenie online

Opiekun szkolenia

Warunki uczestnictwa

owal

zaproponuj temat szkolenia

* zaproponuj temat szkolenia i prześlij go do nas abyśmy rozważyli Twoją propozycję

Captcha