Online: Lista 300 produktów spożywczych dozwolonych i niedozwolonych do stosowania w żywieniu zbiorowym w żłobkach, przedszkolach, szkołach
21 stycznia 2025 09:00-15:00
315 zł netto
- zajęcia prowadzone on-line, za pomocą specjalnej platformy internetowej, umożliwiającej komunikację pomiędzy wykładowcą a uczestnikami, pozwalającej także na zadawanie pytań wykładowcy w formie chatu,
- uczestnicy przed szkoleniem otrzymają na wskazane w karcie zgłoszeniowej adresy e-mail zaproszenia wraz z linkami do wirtualnego pokoju, w którym będą mogli wziąć udział w szkoleniu,
- platforma szkoleniowa na której odbywają się zajęcia jest dostępna przez przeglądarkę internetową w dowolnym komputerze lub przez aplikację w smartfonie.
PROWADZĄCY:
Od 2007 roku trener i auditor w obszarze bezpieczeństwa żywności i żywienia. Posiada specjalizację z mikrobiologii, ukończyła studia podyplomowe z zarządzania jakością, dietetyki i planowania żywienia. Autorka licznych publikacji dotyczących organizacji żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych m.in.: Jadłospisy dla dzieci w wieku żłobkowym, Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym, Jadłospisy dla dzieci szkolnych, Żywienie osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem żywienia osób starszych. Od lat była związana z Inspekcją Sanitarną, pełnomocnik systemu bezpieczeństwa żywności w dużym zakładzie wytwarzającym żywność pochodzenia zwierzęcego, audytor systemów zarządzania, w tym systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Autor licznych publikacji poświęconych tematyce HACCP m.in.: HACCP w żłobku i przedszkolu, HACCP w szkole, HACCP dla zakładów żywienia zbiorowego. Specjalizuje się w komponowaniu jadłospisów oraz szkoleń dla placówek żywienia zbiorowego dzieci, młodzieży i osób dorosłych- w tym żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe i ponadpodstawowe, szpitale, DPS. Zajmuje się również opracowaniem dokumentacji HACCP dla placówek żywienia zbiorowego. Swoje bogate doświadczenie zawodowe zawdzięcza tysiącom uczestnikom szkoleń, które przez lata zaufały jej doświadczeniu biorąc udział w szkoleniach. Dodatkowo autorka aplikacji do planowania żywienia i prowadzenia magazynu spożywczego KCALkulator żywieniowy.
PROGRAM:
1. Dlaczego w żywieniu zbiorowym dzieci w żłobku można używać środki spożywcze zawierające chemiczne E dodatki do żywności, sztuczne aromaty i barwniki?
2. Dlaczego w żywieniu zbiorowym dzieci w przedszkolu i szkole nie można używać środków spożywcze zawierające chemiczne E dodatki do żywności, sztuczne aromaty i barwniki?
3. Niezbędne definicje:
- koncentrat spożywczy,
- żywność naturalna,
- żywność nieprzetworzona.
4. Lista E-składników, z podziałem na naturalne i sztuczne oraz z podziałem na:
nieszkodliwe, uznane za bezpieczne, podejrzane, niebezpieczne, zalecana ostrożność
5. Czy aromaty i barwniki mogą się znaleźć w produktach dla dzieci.
6. Rozpoznawanie E dodatków na podstawie wykazu składników na etykietach środków spożywczych.
7. Lista ponad 300 produktów spożywczych dozwolonych do stosowania w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży wraz z ich prawidłowych opisem do zamówienia publicznego:
- mięso i wędliny,
- artykuły ogólnospożywcze (w tym produkty w puszkach, w słoikach, keczup, musztarda, majonez, budyń, kisiel, galaretka, soki, musy owocowe),
- mrożonki (rybne, warzywne, owocowe),
- warzywa i owoce,
- wyroby garmażeryjne: świeże i mrożone,
- jajka,
- nabiał,
- pieczywo, wyroby cukiernicze i ciastkarskie.
8. Zamienniki dla produktów niedozwolonych do stosowania w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży.
9. Przykładowe receptury na dania bez użycia koncentratów spożywczych i półproduktów na m.in.:
- kisiel, galaretkę, galaretkę jogurtową, budyń – różne smaki,
- zakwasy na zupy,
- keczup,
- majonez bez użycia jaj.
Materiały szkoleniowe będą zawierać:
1. Przykładowe receptury.
2. Przykładowy jadłospis z gramaturą z wykazem składników i alergenów.
3. Listę 300 produktów spożywczych dozwolonych i niedozwolonych .
4. Listę dozwolonych i niedozwolonych dodatków do produktów dla dzieci.
4. Prezentację.
Miejsce szkolenia
Internetwww.owal.edu.pl, Szkolenie online