zaproponuj szkolenia

Termin szkolenia minął

Zapytaj o następny: biuro@owal.edu.pl lub tel 570 082 700

Możesz także zaproponować temat lub realizację szkolenia w Twoim mieście.

Online: Żywienie zbiorowe osób starszych w najczęściej występujących chorobach, alergiach i nietolerancjach pokarmowych

26 maja 2022 09:00-15:00

240 zł netto

- zajęcia prowadzone on-line, za pomocą specjalnej platformy internetowej, umożliwiającej komunikację pomiędzy wykładowcą a uczestnikami, pozwalającej także na zadawanie pytań wykładowcy w formie chatu,
- uczestnicy przed szkoleniem otrzymają na wskazane w karcie zgłoszeniowej adresy e-mail zaproszenia wraz z linkami do wirtualnego pokoju, w którym będą mogli wziąć udział w szkoleniu,
- platforma szkoleniowa na której odbywają się zajęcia jest dostępna przez przeglądarkę internetową w dowolnym komputerze lub przez aplikację w smartfonie.


PROWADZĄCY:
Od 2007 roku trener i auditor w obszarze bezpieczeństwa żywności i żywienia. Posiada specjalizację z mikrobiologii, ukończyła studia podyplomowe z zarządzania jakością, dietetyki i planowania żywienia. Autorka licznych publikacji dotyczących organizacji żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych m.in.: Jadłospisy dla dzieci w wieku żłobkowym, Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym, Jadłospisy dla dzieci szkolnych, Żywienie osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem żywienia osób starszych. Od lat była związana z Inspekcją Sanitarną, pełnomocnik systemu bezpieczeństwa żywności w dużym zakładzie wytwarzającym żywność pochodzenia zwierzęcego, audytor systemów zarządzania, w tym systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Autor licznych publikacji poświęconych tematyce HACCP m.in.: HACCP w żłobku i przedszkolu, HACCP w szkole, HACCP dla zakładów żywienia zbiorowego. Specjalizuje się w komponowaniu jadłospisów oraz szkoleń dla placówek żywienia zbiorowego dzieci, młodzieży i osób dorosłych- w tym żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe i ponadpodstawowe, szpitale, DPS. Zajmuje się również opracowaniem dokumentacji HACCP dla placówek żywienia zbiorowego. Swoje bogate doświadczenie zawodowe zawdzięcza tysiącom uczestnikom szkoleń, które przez lata zaufały jej doświadczeniu biorąc udział w szkoleniach. Dodatkowo autorka aplikacji do planowania żywienia i prowadzenia magazynu spożywczego KCALkulator żywieniowy. Obecnie Dyrektor Biura Zarządu.


PROGRAM:
1. Wymagania przepisów prawnych dot. planowania żywienia podstawowego oraz dietetycznego i eliminacyjnego osób starszych.

2. Realizacja norm żywienia z grudnia 2020 w żywieniu dietetycznym i eliminacyjnym osób starszych – praktyczne aspekty.

3. Postępowanie dietetyczne u osób starszych:
3.1. Niedożywienie u osób starszych.
3.2. Zaburzenia połykania.
3.3. Zaburzenia apetytu.
3.4. Wsparcie w leczeniu sarkopenii. Otyłość sarkopeniczna.
3.5. Nadwaga i otyłość, planowanie diety ubogoenergetycznej.
3.6. Schorzenia przewodu pokarmowego u osób starszych.
3.7. Żywienie osób starszych z cukrzycą.
3.8. Profilaktyka żywieniowa osteoporozy.
3.9. Wsparcie żywieniowe w przewlekłych chorobach nerek.
3.10. Profilaktyka żywieniowa chorób sercowo-naczyniowych.
3.11.Wsparcie w chorobach neurodegeneracyjnych: choroba Alzheimera, choroba Parkinsona.
3.12. Dieta w profilaktyce nowotworów.

4. Dieta, alergia a może nietolerancja pokarmowa?
4.1. Alergia, nietolerancja pokarmowa.
4.1.1. Wyjaśnienie pojęć, zamienniki produktów spożywczych, przykładowe jadłospisy dla osób starszych w najczęściej stosowanych dietach eliminacyjnych.
4.1.2. Modyfikacja receptur i jadłospisów z diety podstawowej na potrzeby wybranych diet leczniczych i eliminacyjnych.
4.1.3. Wyliczanie wartości odżywczej receptur z diety podstawowej oraz diet leczniczych i eliminacyjnych i porównywania wyliczeń z normami żywienia
4.2. Dokumenty, których należy wymagać na etapie dostawy środków spożywczych w celu należytego rozpoznania alergenów i składników – zasadność gromadzenia i przechowywania etykiet, faktur, handlowych dokumentów identyfikacyjnych, specyfikacji, czas przechowywania tych dokumentów.
4.3. Zakładowy Systemu HACCP a jadłospisy dla diet, alergii, nietolerancji pokarmowych: receptury dań dietetycznych, alergeny jako zagrożenie bezpieczeństwa żywności, okres przechowywania dokumentacji dot. jadłospisów, zabezpieczanie próbek dań dietetycznych.


 

 

Miejsce szkolenia

Internet
www.owal.edu.pl, Szkolenie online

Opiekun szkolenia

Warunki uczestnictwa

Zapisywanie do newsletter'a

owal

zaproponuj temat szkolenia

* zaproponuj temat szkolenia i prześlij go do nas abyśmy rozważyli Twoją propozycję

Captcha