- zajęcia prowadzone on-line, za pomocą specjalnej platformy internetowej, umożliwiającej komunikację pomiędzy wykładowcą a uczestnikami, pozwalającej także na zadawanie pytań wykładowcy w formie chatu,
- uczestnicy przed szkoleniem otrzymają na wskazane w karcie zgłoszeniowej adresy e-mail zaproszenia wraz z linkami do wirtualnego pokoju, w którym będą mogli wziąć udział w szkoleniu,
- platforma szkoleniowa na której odbywają się zajęcia jest dostępna przez przeglądarkę internetową w dowolnym komputerze lub przez aplikację w smartfonie.
PROWADZĄCY:
Wieloletni pracownik Państwowej Inspekcji Sanitarnej odpowiedzialny za czynności kontrolne, pełnomocnik systemu bezpieczeństwa żywności w dużym zakładzie wytwarzającym żywność pochodzenia zwierzęcego, audytor systemów zarządzania, w tym systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Autor książek: Jadłospisy dla dzieci w wieku żłobkowym, Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym, Jadłospisy dla dzieci szkolnych, Żywienie osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem żywienia osób starszych, HACCP w żłobku i przedszkolu, HACCP w szkole, HACCP dla zakładów żywienia zbiorowego. Obecnie Dyrektor Biura Zarządu w Spółce medycznej.
DLA KOGO:
Szkolenie przeznaczone jest dla osób wykonujących zadania intendenta w:
- placówkach oświatowo-wychowawczych (żłobki, przedszkola, szkoły, internaty, bursy, specjalne ośrodki szkolno-wychowawcze),
- osób pracujących w firmach cateringowych i gastronomicznych zaopatrujących ww zakłady żywienia zbiorowego w posiłki,
- pracowników wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.
PROGRAM:
1. Najnowsze zalecenia dotyczące żywienia dzieci i młodzieży
1.1. Piramida żywienia dla dzieci i młodzieży w wieku 4-18 lat, realizacja jej zasad w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży. Zalecenia żywienia dla dzieci do 3go roku życia, których nie uwzględniono w nowej piramidzie żywieniowej.
1.2. Zalecenia zdrowego żywienia Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej w postaci „Talerzyka żywieniowego” z 10.2020 i ich realizacja w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży.
2. Nowe normy żywienia dzieci i młodzieży – wydanie grudzień 2020:
2.1. Zakres obowiązkowego stosowania norm żywienia w żywieniu dzieci i młodzieży:
– prawne aspekty Ustawy o opiece nad dzieckiem do lat 3, Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach,
– odpowiedzialność za spełnienie wymagań prawnych w przypadku żywienia organizowanego na miejscu w placówce oraz w żywieniu w formie cateringu,
– definicja „jednostki systemu oświaty” wynikająca z Ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe.
2.2. Podział na grupy żywieniowe dzieci żłobkowych, przedszkolnych, szkolnych i normy żywienia dla tych grup – praktyczne aspekty dzielenia dzieci na grupy żywieniowe i realizacji norm żywienia, liczba posiłków w żywieniu całodziennym i innym niż całodzienne, podział energii na posiłki.
2.3. Zasady wyliczania średniej ważonej normy żywienia na energię i składniki odżywcze dla zróżnicowanych wiekowo grup żywieniowych.
2.4. Sposób ustalania gramatur dań odpowiednich do norm żywienia danej grupy wiekowej i przeliczanie tych gramatur dla młodszych i starszych grup żywieniowych – tzw. „gotowanie w jednym kotle”.
3. Realizacja nowych norm żywienia, piramidy żywienia i nowych zaleceń żywieniowych w świetle aktualnych przepisów prawnych (Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie żywienia w stołówkach szkolnych i przedszkolnych oraz Ustawa o opiece nad dzieckiem do lat 3) wraz ze wskazaniem nieprawidłowości w jadłospisach oraz podstaw prawnych, na podstawie których można wydać decyzję administracyjną lub sformułować zalecenia poprawy żywienia:
– przedstawienie przykładowych jadłospisów (rzeczywiście istniejących w placówkach) wraz z omówieniem ich ze szczególnym zwróceniem uwagi na: zalecaną liczbę posiłków dostosowaną do czasu pobytu dziecka w placówce, zachowanie odpowiedniego odstępu pomiędzy posiłkami, procent realizacji dziennych norm żywienia z podziałem na żłobek, przedszkole, obiad szkolny i żywienie całodzienne,
– przedstawienie przykładowych decyzji/pism powiatowych inspektorów sanitarnych dot. nieprawidłowości w jadłospisach i odwołań od tych decyzji/odpowiedzi na pisma formułowanych przez jednostki kontrolowane,
– udział produktów wymaganych Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w poszczególnych posiłkach (co musi się znaleźć w śniadaniu/II śniadaniu/obiedzie/podwieczorku/kolacji),
– zdefiniowanie terminów „porcja”, „dodatek”, „zawartość” w przypadku podawania ryb, mleka lub produktów mlecznych, warzyw i owoców,
– wykaz produktów spożywczych i ich składników dozwolonych i zakazanych do stosowania w żywieniu dzieci – wykaz naturalnych E dodatków do żywności, których obecność jest dozwolona w żywieniu dzieci i młodzieży.
4. Realizacja wytycznych Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w placówkach zbiorowego żywienia dzieci i młodzieży:
– wyliczanie wartości odżywczej wg wytycznych Rozporządzenia, źródła informacji o wartości odżywczej surowców i składników (bazy IŻŻ, etykiety środków spożywczych), odchylenia od norm żywienia, wyliczanie wartości odżywczej z jednoczesnym wykorzystaniem baz IŻŻ i informacji z etykiet środków spożywczych,
– realizacja normy na sód – wyliczenie zawartości w diecie sodu z produktów spożywczych oraz sodu z soli kuchennej,
– sposób oznakowywania alergenów na jadłospisach,
– zakres informacji na jadłospisach wymagany zapisami Rozporządzenia nr 1169/2011 oraz Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych
5. Dokumentacja w obszarze Systemu HACCP wspierająca żywienie zbiorowe:
5.1. Alergeny w żywieniu zbiorowym: sposób opisu tego zagrożenia w systemie HACCP, krzyżowe kontrole obecności alergenów, procedury zapobiegania zanieczyszczeniom krzyżowym.
5.2. Dokumentacja dostaw surowców i składników, etykiety surowców i składników, jadłospisy – okres przechowywania w systemie HACCP, zasady udostępniania rodzicom/opiekunom dzieci.
Miejsce szkolenia
Internetwww.owal.edu.pl, Szkolenie online