zaproponuj szkolenia

Online: Od receptury do jadłospisu czyli układanie receptur i planowanie jadłospisów dla dzieci i młodzieży

14 stycznia 2025 08:00-14:00

315 zł netto

-    zajęcia prowadzone on-line, za pomocą specjalnej platformy internetowej, umożliwiającej komunikację pomiędzy wykładowcą a uczestnikami, pozwalającej także na zadawanie pytań wykładowcy w formie chatu,
-    uczestnicy przed szkoleniem otrzymają na wskazane w karcie zgłoszeniowej adresy e-mail zaproszenia wraz z linkami do wirtualnego pokoju, w którym będą mogli wziąć udział w szkoleniu,
-    platforma szkoleniowa na której odbywają się zajęcia jest dostępna przez przeglądarkę internetową w dowolnym komputerze lub przez aplikację w smartfonie.


PROWADZĄCY:
Od 2007 roku trener i auditor w obszarze bezpieczeństwa żywności i żywienia. Posiada specjalizację z mikrobiologii, ukończyła studia podyplomowe z zarządzania jakością, dietetyki i planowania żywienia. Autorka licznych publikacji dotyczących organizacji żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych m.in.: Jadłospisy dla dzieci w wieku żłobkowym, Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym, Jadłospisy dla dzieci szkolnych, Żywienie osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem żywienia osób starszych. Od lat była związana z Inspekcją Sanitarną, pełnomocnik systemu bezpieczeństwa żywności w dużym zakładzie wytwarzającym żywność pochodzenia zwierzęcego, audytor systemów zarządzania, w tym systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Autor licznych publikacji poświęconych tematyce HACCP m.in.: HACCP w żłobku i przedszkolu, HACCP w szkole, HACCP dla zakładów żywienia zbiorowego. Specjalizuje się w komponowaniu jadłospisów oraz szkoleń dla placówek żywienia zbiorowego dzieci, młodzieży i osób dorosłych- w tym żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe i ponadpodstawowe, szpitale, DPS. Zajmuje się również opracowaniem dokumentacji HACCP dla placówek żywienia zbiorowego. Swoje bogate doświadczenie zawodowe zawdzięcza tysiącom uczestnikom szkoleń, które przez lata zaufały jej doświadczeniu biorąc udział w szkoleniach. Dodatkowo autorka aplikacji do planowania żywienia i prowadzenia magazynu spożywczego KCALkulator żywieniowy.


ADRESACI:
Szkolenie przeznaczone jest dla osób wykonujących zadania intendenta w:
-    placówkach oświatowo-wychowawczych (żłobki, przedszkola, szkoły, internaty, bursy, specjalne ośrodki szkolno-wychowawcze),
-    osób pracujących w firmach cateringowych i gastronomicznych zaopatrujących ww zakłady żywienia zbiorowego w posiłki,
-    pracowników wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.


PROGRAM:
Materiały szkoleniowe będą zawierały aktywne pliki Excel do wszystkich ww. przeliczeń, które uczestnik będzie mógł wykorzystać w swojej codziennej pracy.
1. Wyliczenie średniej ważonej normy dla różnych wiekowo grup dzieci z podziałem wartości energetycznej na poszczególne posiłki oraz z podziałem na białko, tłuszcz i węglowodany.
2. Ustalenie gramatur dla różnych grup wiekowych dzieci na podstawie wyliczonej średniej ważonej normy żywienia.
3. Ułożenie przykładowych receptur z podaniem gramatury na:
- zupy mleczne
- pasty do pieczywa
- napoje mleczne
- zupy obiadowe
- dania mięsne
- dania półmięsne
- dania mączne
- surówki
- desery/podwieczorki tj. kisiel, jogurt, galaretka, budyń, ciasto, koktajl mleczny
- i inne.
4. Ułożenie jadłospisu na bazie przygotowanych wcześniej receptur dostosowanego do różnych wiekowo grup dzieci.
5. Wyliczenie do ułożonego jadłospisu zapotrzebowania na surowce w ilości brutto na podstawie ilości netto surowców i z uwzględnieniem strat nieuniknionych.

Miejsce szkolenia

Internet
www.owal.edu.pl, Szkolenie online

Opiekun szkolenia

Warunki uczestnictwa

Zapisywanie do newsletter'a

owal

zaproponuj temat szkolenia

* zaproponuj temat szkolenia i prześlij go do nas abyśmy rozważyli Twoją propozycję

Captcha